Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może negatywnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Materiały: - 200 g suchych nasion grochu lub fasoli, - 2...

Autor: lunka16b, 2014-05-05 12:30:29
Dodaj do:

Materiały:
- 200 g suchych nasion grochu lub fasoli,
- 2 termosy,
- 2 termometry laboratoryjne,
- wata, plastelina lub korki z otworami,
Przebieg doświadczenia
Wykonanie: do termosu oznaczonego literą A wrzucamy 100 g napęczniałych nasion grochu
lub fasoli (w tym celu naleŜy zalać nasiona letnią wodą i odstawić na kilka godzin, aŜ
napęcznieją). Do termosu B wrzucamy 100 g nasion suchych lub ugotowanych.
W otworach termosów umieść termometry (tak jak jest to przedstawione na schemacie) i
uszczelnić je np. watą.
Dokonywać pomiaru temperatury po 5, 10, 15, 20, 30 minutach a następnie co godzinę.

Polecenia

1. Zaprojektuj tabelę, w której odnotujesz
wyniki.
2. Sformułuj problem badawczy do
powyŜszego doświadczenia.
3. Podaj hipotezę roboczą.
4. Przeprowadź doświadczenie.
5. Wyciągnij odpowiednie wnioski.
6. Jaką rolę spełnia zestaw B?

Rozwiązania (0)

Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo
...