Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może negatywnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

PROSZĘ O POMOC ... :( -Klasyfikować daną substancję organiczną...

Autor: PinkHair, 2014-05-28 10:11:37
Dodaj do:
PROSZĘ O POMOC ... :(

-Klasyfikować daną substancję organiczną do odpowiedniej grupy związków chemicznych.
-Określić, co to jest grupa funkcyjna.
-Zaznaczyć grupy funkcyjne w alkoholach, kwasach karboksylowych , estrach i podać ich nazwę.
-Zapisać wzory ogólne alkoholi , kwasów karboksylowych i estrów.
- Zapisać wzory sumaryczne i strukturalne prostych alkoholi monohydroksylowych i kwasów karboksylowych ( do 2 atomów węgla w cząsteczce) oraz tworzyć ich nazwy.
-Zaznaczyć we wzorze kwasu karboksylowego resztę kwasową.
-Określić, co to są nazwy zwyczajone i systematyczne.
-Wymienić reguły tworzenia nazw systematycznych związków organicznych.
- Podać nazwy zwyczajowe omawianych kwasów karboksylowych ( mrówkowy, octowy)
- Opisać najważniejsze właściwości metanolu,etanolu,glicerolu oraz kwasów etanowego i metanowego.
- Opisać podstawowe zastosowania etanolu i kwasu etanowego.
-Dokonać podziału alkoholi na monohydroksylowe , polihydroksylowe oraz kwasów karboksylowych na nasycone i nienasycone.
-Określić , co to są alkohole polihydroksylowe.
-Opisać właściwości długołańcuchowych kwasów karboksylowych (kwasów tłuszczowych:stearynowego i oleinowego).
-Definicje:estry.
- Wymienić związki chemiczne , będące substratami reakcji estryfikacji.
-Wymienić przyklady występowania estrów w przyrodzie.
-Opisać zagrożenia związane z alkoholami ( metanol,etanol)
-Wymienić podstawowe skladniki żywności oraz miejsce ich występowania.
-Określić, co to są makroelementy i mikroelementy.
-Zaklasyfikować tłuszcze ze względu na pochodzenie , stan skupienia i charakter chemiczny.
-Zaklasyfikować sacharydy.
-Wymienić przykłady tłuszczów, sacharydów i białek.

:(((

Rozwiązania (0)

Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo
...