Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Osmoza w kuchni DOŚWIADCZENIE Z MARCHEWKĄ : 1.Jeżęli w...

Autor: Gosia12345, 2012-12-06 15:01:27
Dodaj do:

Osmoza w kuchni
DOŚWIADCZENIE Z MARCHEWKĄ :
1.Jeżęli w marchewce zrobisz otwór nożem , wsypiesz tam sól i zostawisz to na 3 godziny sól się rospóści.
2.Jeżeli wlejesz do słoika wodę i włożysz tam marchewkę i zostawisz na 3 godziny u góry marchewka trochę z czarnieje.

NAPISZ OBSERWACJE , PROBLEM BADAWCZY I HIPOTEZĘ :D

Jak coś to te doświadczenie znajduję się w książce od biologi "puls życie" dla klas I starona 80

Z GÓRY DZIĘKI ;*

Rozwiązania (1)

Autor: agatataka
142
dodano: 2012-12-06 19:47:26
1)
Obserwacja: marchewka posypana solą robi sie miękka, słona i pozbawiona wody,
Problem badawczy: dlaczego marchewka mięknie pod wpływem soli
Hipoteza: przyczyną rozmiękania marchewki jest osmoza

2) Po włożeniu do wody marchewka wraca do stanu poprzedniego ( robi sie jędrna i soczysta)
Dodaj rozwiązanie