Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może negatywnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Osmoza w kuchni DOŚWIADCZENIE Z MARCHEWKĄ : 1.Jeżęli w...

Autor: Gosia12345, 2012-12-06 15:01:27
Dodaj do:

Osmoza w kuchni
DOŚWIADCZENIE Z MARCHEWKĄ :
1.Jeżęli w marchewce zrobisz otwór nożem , wsypiesz tam sól i zostawisz to na 3 godziny sól się rospóści.
2.Jeżeli wlejesz do słoika wodę i włożysz tam marchewkę i zostawisz na 3 godziny u góry marchewka trochę z czarnieje.

NAPISZ OBSERWACJE , PROBLEM BADAWCZY I HIPOTEZĘ :D

Jak coś to te doświadczenie znajduję się w książce od biologi "puls życie" dla klas I starona 80

Z GÓRY DZIĘKI ;*

Rozwiązania (1)

Autor: agatataka
142
dodano: 2012-12-06 19:47:26
1)
Obserwacja: marchewka posypana solą robi sie miękka, słona i pozbawiona wody,
Problem badawczy: dlaczego marchewka mięknie pod wpływem soli
Hipoteza: przyczyną rozmiękania marchewki jest osmoza

2) Po włożeniu do wody marchewka wraca do stanu poprzedniego ( robi sie jędrna i soczysta)
Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo
...