Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Osmoza w kuchni DOŚWIADCZENIE Z MARCHEWKĄ : 1.Jeżęli w...

Autor: Gosia12345, 2012-12-06 15:01:27
Dodaj do:

Osmoza w kuchni
DOŚWIADCZENIE Z MARCHEWKĄ :
1.Jeżęli w marchewce zrobisz otwór nożem , wsypiesz tam sól i zostawisz to na 3 godziny sól się rospóści.
2.Jeżeli wlejesz do słoika wodę i włożysz tam marchewkę i zostawisz na 3 godziny u góry marchewka trochę z czarnieje.

NAPISZ OBSERWACJE , PROBLEM BADAWCZY I HIPOTEZĘ :D

Jak coś to te doświadczenie znajduję się w książce od biologi "puls życie" dla klas I starona 80

Z GÓRY DZIĘKI ;*

Rozwiązania (1)

Autor: agatataka
142
dodano: 2012-12-06 19:47:26
1)
Obserwacja: marchewka posypana solą robi sie miękka, słona i pozbawiona wody,
Problem badawczy: dlaczego marchewka mięknie pod wpływem soli
Hipoteza: przyczyną rozmiękania marchewki jest osmoza

2) Po włożeniu do wody marchewka wraca do stanu poprzedniego ( robi sie jędrna i soczysta)
Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo