Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

opisz ssaka występującego w polsce

Autor: michal12345, 2011-11-17 17:56:34
Dodaj do:
opisz ssaka występującego w polsce

Rozwiązania (3)

Autor: saniaasia
6
dodano: 2011-11-20 19:38:14
Bóbr
Występowanie: Ameryka Północna, Europa. Żyją na brzegach wód, przy których porastają drzewa, głównie topole i wierzby.

Cechy charakterystyczne: Ubarwienie sierści brązowe, szare lub czarne. Charakterystyczny spłaszczony i długi ogon. Sierść długa. Kończyny krótkie. Głowa stosunkowo niewielka, kształt opływowy.

Długość ciała do 100 cm.

Długość ogona do 40 cm.

Waga do 40 kg.

Odżywianie: Głównie kora drzew, rośliny wodne, przybrzeżne.

Tryb życia: Bobry swój czas w ciągu dnia spędzają głównie w wodzie, nocą wychodzą na ląd. Ich praca polega na ścinaniu konarów drzew, potrafią ściąć drzewo np. osikę o średnicy 30 cm w ok. 15 min. Gałęzie drzew nanoszą na wodę budując w ten sposób tamę spiętrzającą.

Kryjówki bobrów zbudowane są z gałęzi i mułu oraz liści. Służą im także jako spiżarnia. Wejścia do żeremi znajdują się zawsze pod wodą. Bobry żyją w rodzinach, samiec z samicą dobierają się na całe życie.

Rozmnażanie: Ciążą trwa ok. 100-110 dni, zazwyczaj rozpoczyna się w okresie zimowym. Na świat przychodzi 1-4 osobników o masie ok. 200-600 g i długości ok. 40 cm. Po jednym dniu życia potrafią pływać.

mam nadzieję że moze być ; )
Autor: jujek15
1
dodano: 2011-11-29 21:52:41
nie
Autor: gabrylukweronika16
9
dodano: 2012-01-20 16:48:26
Wiewiórka pospolita, wiewiórka ruda (Sciurus vulgaris) – gatunek gryzonia z rodziny wiewiórkowatych (Sciuridae).

Występowanie[edytuj]Występuje w Europie i Azji. Jest pospolita na terenie całej Polski.

BiotoWystępuje w lasach liściastych i iglastych, a także w parkach i zadrzewieniach.


Opis:Osiąga długość ciała 20-24 cm i ogona 17-20 cm, masa ciała 200–300 gramów.Jest typowym zwierzęciem nadrzewnym. Grzbiet ubarwiony ma na kolor od rudego do ciemnobrązowego, spód ciała jest biały. Wiewiórki żyjące w Karpatach i Sudetach mają umaszczenie ciemniejsze – ciemnobrązowe. W zimie wszystkie wiewiórki zmieniają ubarwienie na popielate (szata zimowa).

Tryb życia:W dziupli ma swoje zapasy, zamieszkuje gniazda ptaków lub buduje je sama. Gniazda te buduje w koronach drzew, zwykle w rozwidleniu gałęzi. Buduje je z trawy i drobnych gałązek i wyściela mchami. Gniazda te mają jeden wejściowy otwór. Jest aktywna w dzień. Jej pożywienie stanowią nasiona, pędy, grzyby, owoce, ale także owady, jaja i pisklęta. Gromadzi zapasy żywności, np. zakopując nasiona – przyczynia się w ten sposób do rozsiewu nasion drzew. Obserwowano też, że na gałęziach drzew suszyła grzyby. Długi, puszysty ogon odgrywa ważną rolę podczas skoków – stabilizuje kierunek lotu
Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo

Twoja przeglądarka
blokuje reklamy


Drogi użytkowniku,
Dziękujemy Ci że nadal nas odwiedzasz. Prosimy, odblokuj wyświetlanie reklam w naszym serwisie. Dzięki odblokowaniu adblocka jesteśmy w stanie nadal funkcjonować i pomagać naszej społeczności.

Dzięki za wsparcie!

To okno zostanie zakmięte za 10 sek