Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może negatywnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Opisz skutki zjedzenia muchomora sromotnikowego. (po ilu dniach...

Autor: sebaaaa11, 2011-11-24 17:45:35
Dodaj do:
Opisz skutki zjedzenia muchomora sromotnikowego.
(po ilu dniach dochodzi do zatrucia,jak dziala itd)
Jak udzielic pierwszej pomocy czlowiekowi ktory zaturyl sie muchomorem s.

Rozwiązania (1)

Autor: ula6skowronek
2
dodano: 2011-12-03 11:21:45

Muchomor sromotnikowy jest najgroźniejszym spośród wszystkich grzybów naszych lasów. Jest to grzyb śmiertelnie trujący. Był i nadal jest powodem tragicznych otruć nawet całych rodzin. W grzybie muchomora sromotnikowego jest zawarta lamanityna, która powoduje uszkodzenia wątroby i już w niewielkich dawkach jest śmiertelna. Trucizna ta jest odporna na gotowanie oraz wysoką temperaturę, a działa przez bardzo długi okres. 50 g świeżych grzybów jest dawką śmiertelną dla dorosłego człowieka. Grzyb zabójca zawiera dwa rodzaje toksyn : fallotkosyny i amatoksyny. Muchomor sromotnikowy występuje od lipca do października, zwłaszcza w lasach liściastych i mieszanych, rzadziej natomiast w iglastych. Muchomor sromotnikowy rośnie pojedynczo albo w małych grupkach zwykle niedaleko dębów, buków, sosen oraz brzóz, występuje w całej Polsce, jednak nie wszędzie jest pospolity. Ten grzyb nie rośnie tylko w Europie, bo także w Ameryce Północnej i Południowej, Australii i Afryce. Jest to grzyb bardzo często mylony z gąską zieloną, gołąbkiem zielonkawym, są to grzyby jadalne. Młode owocniki muchomora są natomiast mylone z pieczarkami, które początkowo mają również białe blaszki. Muchomor sromotnikowy jest dosyć smacznym grzybem, co również jest przyczyną bardzo częstych pomyłek. Ma łagodny smak, a zapach słodkawy i mdły. Miąższ natomiast jest biały i kruchy. Muchomora sromotnikowego stosunkowo łatwo poznać po: zawsze jasnych blaszkach, słodkawym zapachu, białym wysypie zarodników oraz oliwkowo-zielonym gładkim kapeluszu. Mimo naprawdę poważnych konsekwencji sam grzyb dostał także przydomek „grzyba teściowej” =D. Trzeba pamiętać, że sam grzyb nikogo nie zabije, a odrobina uwagi wystarczy, żeby uchronić siebie i swoich bliskich przed śmiertelnymi skutkami zjedzenia tego muchomora.



Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo
...