Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może negatywnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Jadalny grzyb o nazwie czubajka kania bywa często mylony z grzybem...

Autor: ada27ada, 2013-10-15 12:05:51
Dodaj do:
Jadalny grzyb o nazwie czubajka kania bywa często mylony z grzybem trującym – muchomorem sromotnikowym (głównie z jego białą odmianą). 100 g świeżego muchomora sromotnikowego zawiera 8 mg alfa-amanityny i 5 mg beta-amanityny – najsilniej działających toksyn występujących w grzybach. LD50 dla amanityny wynosi 0,1 mg/kg masy ciała człowieka. Oblicz, ile gramów muchomora sromotnikowego musi zjeść człowiek ważący 75 kg.aby spowodowało to u niego śmiertelne zatrucie.

Rozwiązania (0)

Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo
...