Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może negatywnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Charakterystyka witamin : A, B ,C ,D, E ,K, H , PP ...

Autor: konikowe, 2011-11-27 15:01:23
Dodaj do:
Charakterystyka witamin : A, B ,C ,D, E ,K, H , PP

-rozpuszczalność
-występowanie
-działanie
-choroby spowodowane nadmiarem lub brakiem

Rozwiązania (1)

Autor: katarzyna
7
dodano: 2011-11-27 17:54:07
Wit.A:
+Występowanie: żółte owoce i warzywa (np. marchew), masło, tran, sery, jajka
+ Znaczenie: bierze udział w procesie widzenia, prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój
+Skutki niedoboru: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tzw. kurza ślepota, choroby skóry

Wit. B6:
+występowanie: wątroba, drożdże, pszenica, fasola,orzechy, soja
+znaczenie: uczestniczy w przemianie buiałek, wpływa na odporność wzrostu
+skutki niedoboru: drgawki, nadmierna pobudliwość, choroby skóry, zaburzenia przemiany białek

Wit. B. - kwas foliowy:
wystepowanie: warzywa liściaste, drożdże, wątroba
+znaczenie: pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
+Skutki niedoboru: niedokrwistość, czyli aniemia, wypadanie włosów, zahamowanie wzrosstu

Wit. B12:
+występowanie: wątroba, moęso, jajka, mleko, ryby
+Znaczenie: pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek
+Skutki niedoboru: niedokrwistośćm zaburzenia wzrostu
Wit. D3:
+występowanie: wątroba, ryby, tran, masło, jajko, może być wytwarzana w organizmie człowieka
+znaczenie: reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmiene, odpowaiada za prawidłową budowę kości
+skutki niedoboru: osteoporoza, krzywica

Wit. E:
+mleko, mięo, jajka, oleje jadalne, warzywa
+ zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie
+osłabienie, zanik mięśni, uszkodzenie czerwonych krwinek, niedokrwistość

Wit. K:
+zielone warzywa liściaste, wątroba, mleko
+wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości
+ skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwotoki

Wit. H- biotyna:
+wątroba, drożdże, mleko, żółtko jajka, warzywa strączkowe, banany
+wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach amionokwasów i cukrów
+zapalenie skóry i jelit, bóle mięśni

Wit. PP:
+wątroba, chude mięso, ryby, soj, miewielkie ilości wytwarzanie są w organizmie człowieka
+udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego
+zapalenie skóry i śluzówki, jamy ustnej, kłopoty z pamięcią, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego

Mam nadzieję, że pomogłam :)
Dodaj rozwiązanie
AEGEE - Logo
...