Charakterystyka witamin : A, B ,C ,D, E ,K, H , PP ...
-rozpuszczalność
-występowanie
-działanie
-choroby spowodowane nadmiarem lub brakiem
Rozwiązania (1)
Autor:
katarzyna
7
dodano:
2011-11-27 17:54:07
Wit.A:
+Występowanie: żółte owoce i warzywa (np. marchew), masło, tran, sery, jajka
+ Znaczenie: bierze udział w procesie widzenia, prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój
+Skutki niedoboru: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tzw. kurza ślepota, choroby skóry
Wit. B6:
+występowanie: wątroba, drożdże, pszenica, fasola,orzechy, soja
+znaczenie: uczestniczy w przemianie buiałek, wpływa na odporność wzrostu
+skutki niedoboru: drgawki, nadmierna pobudliwość, choroby skóry, zaburzenia przemiany białek
Wit. B. - kwas foliowy:
wystepowanie: warzywa liściaste, drożdże, wątroba
+znaczenie: pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
+Skutki niedoboru: niedokrwistość, czyli aniemia, wypadanie włosów, zahamowanie wzrosstu
Wit. B12:
+występowanie: wątroba, moęso, jajka, mleko, ryby
+Znaczenie: pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek
+Skutki niedoboru: niedokrwistośćm zaburzenia wzrostu
Wit. D3:
+występowanie: wątroba, ryby, tran, masło, jajko, może być wytwarzana w organizmie człowieka
+znaczenie: reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmiene, odpowaiada za prawidłową budowę kości
+skutki niedoboru: osteoporoza, krzywica
Wit. E:
+mleko, mięo, jajka, oleje jadalne, warzywa
+ zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie
+osłabienie, zanik mięśni, uszkodzenie czerwonych krwinek, niedokrwistość
Wit. K:
+zielone warzywa liściaste, wątroba, mleko
+wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości
+ skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwotoki
Wit. H- biotyna:
+wątroba, drożdże, mleko, żółtko jajka, warzywa strączkowe, banany
+wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach amionokwasów i cukrów
+zapalenie skóry i jelit, bóle mięśni
Wit. PP:
+wątroba, chude mięso, ryby, soj, miewielkie ilości wytwarzanie są w organizmie człowieka
+udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego
+zapalenie skóry i śluzówki, jamy ustnej, kłopoty z pamięcią, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego
Mam nadzieję, że pomogłam :)
+Występowanie: żółte owoce i warzywa (np. marchew), masło, tran, sery, jajka
+ Znaczenie: bierze udział w procesie widzenia, prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój
+Skutki niedoboru: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tzw. kurza ślepota, choroby skóry
Wit. B6:
+występowanie: wątroba, drożdże, pszenica, fasola,orzechy, soja
+znaczenie: uczestniczy w przemianie buiałek, wpływa na odporność wzrostu
+skutki niedoboru: drgawki, nadmierna pobudliwość, choroby skóry, zaburzenia przemiany białek
Wit. B. - kwas foliowy:
wystepowanie: warzywa liściaste, drożdże, wątroba
+znaczenie: pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
+Skutki niedoboru: niedokrwistość, czyli aniemia, wypadanie włosów, zahamowanie wzrosstu
Wit. B12:
+występowanie: wątroba, moęso, jajka, mleko, ryby
+Znaczenie: pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek
+Skutki niedoboru: niedokrwistośćm zaburzenia wzrostu
Wit. D3:
+występowanie: wątroba, ryby, tran, masło, jajko, może być wytwarzana w organizmie człowieka
+znaczenie: reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmiene, odpowaiada za prawidłową budowę kości
+skutki niedoboru: osteoporoza, krzywica
Wit. E:
+mleko, mięo, jajka, oleje jadalne, warzywa
+ zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie
+osłabienie, zanik mięśni, uszkodzenie czerwonych krwinek, niedokrwistość
Wit. K:
+zielone warzywa liściaste, wątroba, mleko
+wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości
+ skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwotoki
Wit. H- biotyna:
+wątroba, drożdże, mleko, żółtko jajka, warzywa strączkowe, banany
+wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach amionokwasów i cukrów
+zapalenie skóry i jelit, bóle mięśni
Wit. PP:
+wątroba, chude mięso, ryby, soj, miewielkie ilości wytwarzanie są w organizmie człowieka
+udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego
+zapalenie skóry i śluzówki, jamy ustnej, kłopoty z pamięcią, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego
Mam nadzieję, że pomogłam :)
Dodaj rozwiązanie
Podobne zadania
- co i do czego służy kutykula
- Jaką funkcję pełnią włosowate naczynia krwionośne?
- Utlenianie glukozy C6H12O6 zachodzi w procesie oddychania komórkowego ...
- co to są saprofity?
- Co to jest ciemiączko ? Może być z neta ! Pilne !!!!! na jutro !!!
- na czym polega drapieżnictwo wymień w tabeli cechy ofiary i drapieżnika
- Napisz jakie sa przyczyny i skutki niszczenia raf koralowych na...
- Opisz znaczenie glonu. Z góry dziękuje ;-)
- Określ rolę, jaką odgrywa pień mózgu w regulacji różnych funkcji życiowych....
- Opisz budowę komórki roślinnej . Pomóżcie kto to wie
-
Biologia (541)
-
Fizyka (28)
-
Geografia (138)
-
Historia (730)
-
Informatyka (127)
-
Język Angielski (530)
-
Język Niemiecki (107)
-
Język Polski (3861)
-
Matematyka (2514)
-
Muzyka (132)
-
Pozostałe (618)
-
Religia (368)
-
Biologia (357)
-
Chemia (572)
-
Fizyka (849)
-
Geografia (439)
-
Historia (611)
-
Informatyka (113)
-
Język Angielski (763)
-
Język Niemiecki (537)
-
Język Polski (3132)
-
Matematyka (2498)
-
Muzyka (68)
-
PO (16)
-
Pozostałe (337)
-
Religia (267)
-
WOS (267)
-
Biologia (267)
-
Chemia (589)
-
Fizyka (931)
-
Geografia (252)
-
Historia (388)
-
Informatyka (195)
-
Język Angielski (753)
-
Język Niemiecki (440)
-
Język Polski (1819)
-
Matematyka (2603)
-
Muzyka (11)
-
PO (35)
-
Pozostałe (411)
-
Przedsiębiorczość (219)
-
Religia (67)
-
WOS (179)
-
Ekonomiczne (125)
-
Humanistyczne (102)
-
Informatyczne (83)
-
Matematyka (253)
-
Pozostałe (350)
-
Techniczne (132)